Diàleg, col·laboració i coneixement mutu
Hem d’agraïr que s’hagi escrit una nova pàgina en la història de les relacions entre les religions. Una lliçó de diàleg fratern i sincer més que ens regalen el papa Francesc i el Gran Iman de Al-Azhar, a Abu Dhabi, amb el document que han signat conjuntament sobre la «Fraternitat humana». Dos testimonis de fe, ja que és la fe la que porta al creient a veure en l’altre a un germà que ha d’estimar. Un exemple que voldria que repercutís i s’obrís camí entre nosaltres, entre els cristians i els creients musulmans amb qui convivim i amb els qui hem de valorar tot allò que tenim en comú. Què fer per a trobar-nos des de la normalitat de l’acollida i el diàleg sincer?
Estam davant d’una invitació dirigida a totes les persones que porten en el cor la fe en Déu i la fe en la fraternitat humana; una invitació a unir-nos i a treballar conjuntament cap a una cultura del respecte mutu, en la comprensió de la immensa gràcia divina que a tots els éssers humans ens fa germans. Els creients estam cridats a expressar aquesta fraternitat humana protegint la creació i tot l’univers, i ajudant a totes les persones, especialment les més necessitades i pobres. Vet aquí el camp de l’encontre.
La declaració es proposa assumir la cultura del diàleg com a camí, la col·laboració comuna com a conducta i el coneixement mutu com a mètode i criteri. I, tot això, en nom de Déu, en nom de la innocent ànima humana; en nom dels pobres, dels orfes, de les viudes, dels refugiats i exiliats, de totes les víctimes de les guerres i dels torturats; en nom dels pobles que han perdut la seguretat i la pau; en nom de la fraternitat humana que abraça a tots, que ens uneix i ens fa iguals; en nom de la llibertat que Déu ha donat a tots els éssers humans; en nom de la justícia i la misericòrdia; en nom de totes les persones de bona voluntat d’arreu del món. La crida comença per un mateix i es dirigeix als artífexs de la política internacional i de l’economia mundial, a la vegada que demana el compromís seriós de difondre la cultura de la tolerància, de la convivència i de la pau.
De la mateixa manera, es dirigeixen als intel·lectuals, filòsofs, homes de religió, artistes, treballadors dels mitjans de comunicació i de la cultura, per tal de redescobrir els valors de la pau, de la justícia, del bé, de la bellesa, de la fraternitat humana i la convivència, i confirmar la seva importància com àncora de salvació per a tots i difondre’ls. Una lectura completa del document ens pot ajudar a renovades actituds i, des de la fe, aixecar l’esperit humà i viure com a germans que s’estimen.