El Consell de Mallorca duplica la partida destinada al Santuari de Lluc per a la conservació i digitalització del seu històric arxiu. Així ho ha explicat el president de la institució insular, Llorenç Galmés, qui ha detallat que la quantia destinada passa de 35.000 a 70.000 euros. L’objectiu, ha assegurat, és “fomentar el manteniment dels més de 10.000 pergamins, fulles i documents que relaten segles de la seva història, ja que és competència del Consell de Mallorca vetllar per la conservació del patrimoni històric cultural de l’illa”.

L’Arxiu històric del Santuari és un dels fons documentals més importants de Mallorca. Disposa dels milers de pergamins, el més antic dels quals data de 1244, i un elevat nombre de documents tant històrics com moderns. Per exemple, ha explicat Galmés, “els llibres de Priorat constaten l’existència d’una escola mixta a Lluc al segle XVI”. Pel que fa a la música, hi ha una col·lecció important de partitures antigues, en procés de catalogació, majoritàriament del segle XVIII, emprades per l’Escolania dels Blauets.

El president del Consell de Mallorca ha recordat que “l’arxiu ha rebut historiadors d’arreu del món que es fan ressò de la importància dels documents que al Santuari de Lluc s’hi guarden i venen a consultar per completar els seus estudis i coneixements”. És per això que, assegura, “són necessàries tasques de transcripció, ordenació i digitalització amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de recuperació de la informació, així com la seva visibilitat, a la vegada que permet conservar i mantenir els documents per entendre millor la nostra història”.

Campanyes