La cultura del «cuidar» com a camí de pau

Cuidar-se un mateix, cuidar les altres persones, cuidar la natura i cuidar l’entorn més proper tenen tanta importància que són expressió de cultura. Així ens ho diu el papa Francesc en el missatge que ha publicat en ocasió de la 54 Jornada Mundial de la Pau, fent-nos arribar els millors desitjos per a què la humanitat pugui progressar en aquest any pel camí de la fraternitat, la justícia i la pau entre les persones, les comunitats, els pobles i els Estats. Ha escollit aquest tema del «cuidar» com a camí de pau per ajudar a erradicar la cultura de la indiferència, del rebuig i de la confrontació, que acostuma a prevaldre avui dia. Sempre atent al moment per a donar-hi resposta, ens fa veure que els esdeveniments que hem viscut aquest any i que estan marcant el camí de la humanitat ens ensenyen la importància de fer-nos càrrec els uns dels altres, i també de la creació, per a construir una societat basada en relacions de fraternitat.

Com fer-ho realitat entre nosaltres? Primer de tot, prenent consciència d’allò tant clar que diu el papa Francesc a la seva carta-encíclica Fratelli tutti quan diu que «és veritat que una tragèdia global com la pandèmia del Covid-19 ha despertat durant un cert temps la consciència de ser una comunitat mundial que navega en una mateixa barca, on el mal d’un perjudica tothom» i afegeix: «Recordem que ningú no se salva sol, que únicament és possible salvar-se junts» (FT 32). I, després, amb la consciència que habitam la mateixa casa, que és de tots, anar esbrinant sobre qui i sobre què hem de projectar la nostra voluntat de cuidar, pensant sempre que ens necessitam els uns als altres. El papa Francesc ret homenatge a tantes persones que al llarg d’aquest any han cuidat i s’han desvetlat pels altres per ajudar-los en la seva situació de necessitat sanitària, econòmica o de conflicte amb l’entorn humà i ecològic.

Les pàgines de la Bíblia ens parlen de la forma com Déu cuida la humanitat i ens ensenyen la importància de fer-nos càrrec els uns dels altres i de la creació per a construir un societat basada en relacions de fraternitat. Hi ha un projecte de Déu sobre les persones i la humanitat i convé que el coneguem: Déu vol que estimem la terra i la treballem bé, pensant en el bé de tots i acollint els més pobres i descartats. A l’Evangeli, veim com Jesús cuida amb delicadesa les persones: s’apropa als malalts i els cura, perdona els pecadors i els dona una vida nova, és el model de referència com a bon Pastor i elogia el bon Samarità per la forma com ha cuidat el ferit del camí. De Jesús n’ha après l’Església, la qual a través del pensament social mostra les múltiples formes de crear la cultura del cuidar si estam atents i disposats a comprometre’ns-hi. Avancem així fent la pau.

Sants del dia

26/04/2024Sant Isidor de Sevilla, sant Clet papa, sant Pascasi Radbert.

Campanyes