Visita pastoral, proximitat i estil sinodal
Pràcticament aquest diumenge, primer de Quaresma, reiniciam la Visita pastoral just començada als inicis de la pandèmia. Una visita que, en el seu primer mes, es realitza en temps quaresmal i dins el marc de la fase diocesana del Sínode. Un mes -i si és necessari altres dies- dedicat especialment a l’arxiprestat Tramuntana-Ponent, a les parròquies i comunitats de Sóller, Port de Sóller, Fornalutx, l’Horta, Valldemossa, Deià, Calvià, Peguera, Santa Ponça, es Capdellà, Portals, Magalluf, el Toro, Son Ferrer, Palma Nova, Esporles, Banyalbufar, Estellencs, Establiments, Andratx, Port d’Andratx, s’Arracó, Sant Elm, Galilea, Puigpunyent, Bunyola i Palmanyola.
Havent visitat ja en alguna ocasió aquestes parròquies, ara es tracta d’establir la proximitat d’un contacte pastoral més directe, atenent sobretot les persones, laics i laiques, vida consagrada i capellans i viure l’experiència d’un camí que anam fent junts, en comunió, arrelats a cada lloc, acollint els qui s’interessen pel fet cristià i també posant-nos al servei del poble on l’Església s’encarna, i –com diu el Concili Vaticà II– compartir les alegries i esperances, les tristeses i angoixes de la nostra gent, sabent que tot allò que hi ha d’humà ressona dins el nostre cor (cf. GS 1). En aquesta línia, vull dedicar una especial atenció i temps als malalts i a les persones més necessitades, donant oportunitat que els distints organismes de la diòcesi dedicats a aquests col·lectius també s’hi facin presents per atendre’ls millor. La idea és no excloure ningú i que qualsevol persona, creient o no, participi o no en la vida de l’Església, tengui l’oportunitat d’una estona de diàleg i de trobar noves oportunitats d’accions en comú que puguem dur a terme en bé de tots.
Aquest és un moment –i més essent el començament de la Quaresma, camí per a Pasqua–, d’animar-nos a crear proximitat humana i espiritual, i viure l’estil sinodal que ens dona consciència que formam un sol Cos amb Crist com a Cap i que ens necessitam els uns als altres per a dur a terme l’encàrrec que d’Ell hem rebut per a fer-lo realitat a la nostra terra mallorquina, a la qual ens devem per a portar-hi l’Evangeli. Com ho estam fent? És una pregunta a respondre per part de tots a la Visita pastoral, revisant allò que feim i –essent creatius– proposar noves actituds i nous projectes, ja que en cada fidel i cada comunitat bufa l’Esperit de Déu.
Per això, és molt necessari que ens escoltem, que dialoguem, que preguem i prenguem decisions realistes i avaluables, atents no sols a la immediatesa d’allò que és proper i quotidià, sinó afectats pels problemes més greus de la nostra societat i que tenen a veure amb l’establiment d’una convivència en pau. Per això, com diu el papa Francesc, “hem de poder arribar a l’amor social, a partir del qual és possible avançar cap a una civilització de l’amor a la qual tots puguem sentir-nos convocats” (FT 183). L’objectiu és la fraternitat humana i l’amistat social. En aquest sentit i seguint Jesús, els cristians podem aportar-hi molt i bo. Estam en època de sembra i només el sembrador generós –fiat plenament del qui ens ha proporcionat la llavor– és capaç d’una bona collita. Esper que, amb la cooperació coresponsable de tothom i amb la bellesa de la diversitat, sigui possible complementar-nos i anar-ho treballant junts.