Quaresma, un temps per a renovar la fe, l’esperança i la caritat

Amb aquest eslògan el papa Francesc ens orienta per a viure la Quaresma d’enguany, una mica diferent, però molt semblant a la de l’any passat, amb l’aforament a les esglésies, amb les obligades restriccions i privacions degudes a la pandèmia encara ben present entre nosaltres i arreu del món. Un temps quaresmal, una estricta quarantena, experiència de desert que és una nova ocasió per a viure un itinerari que conduesqui a la renovació de la fe, de l’esperança i de la caritat, o dit amb les seves mateixes paraules, un temps de  «renovar la nostra fe, d’assaciar la nostra set amb l’aigua viva de l’esperança i rebre amb el cor obert l’amor de Déu que ens converteix en germans i germanes en Crist, un missatge que rebem i podem comprendre gràcies a la intel·ligència del cor».

És aquest un camí que necessita ser recorregut amb humilitat i amb l’ànim ple de confiança en Jesús, que amb la seva entrega fins a la Creu ens n’ha donat testimoni de fermesa i amb el cor posat en Déu, el seu Pare, tot per la nostra salvació, com ho diu la carta als cristians de Filips: «s’abaixà i es féu obedient fins a la mort i una mort de creu» (Fl 2,8). Aquesta és la veritat de Crist, més bé, «la Veritat que és Crist mateix, assumint plenament la nostra humanitat, que es fa Camí -exigent però obert a tots- que condueix a la plenitud de la Vida».

El papa Francesc, en el seu missatge, proposa per aquest itinerari de conversió intensificar el dejuni, l’oració i l’almoina, tals com els presenta Jesús en la seva predicació (Mt 6,1-18). Són les condicions i expressions de la nostra conversió. La via de la pobresa i de la privació (el dejuni), la mirada i els gestos d’amor cap a la persona ferida (l’almoina) i el diàleg filial amb el Pare (l’oració) ens permeten encarnar una fe sincera, una esperança viva i una caritat operant.

Diu el Papa: «La Quaresma es un temps per a créixer, és a dir, per a rebre Déu en la nostra vida i deixar que faci estada en nosaltres (cf. Jn 14,23). Dejunar significa alliberar la nostra existència de tot allò que li fa nosa, fins i tot la saturació d’informacions -vertaderes o falses- i productes de consum, per tal d’obrir les portes del nostre cor a Aquell que ve a nosaltres pobre de tot, però ple de gràcia i de veritat (Jn 1,14), el Fill de Déu Salvador».

Com uns twits que arriben al cor que vol omplir-se i omplir a altres de l’amor de Déu:

·      «En la Quaresma, estiguem més atents a dir paraules d’ànim que reconforten, que enforteixen, que consolen, que estimulen, en lloc de paraules que humilien, que entristeixen, que irriten o menyspreen».

·      «En el recolliment i el silenci de l’oració, se’ns dona l’esperança com a inspiració i llum interior, que il·lumina els desafiaments i les decisions de la nostra missió».

·      «La caritat s’alegra de veure que l’altre creix. Per aquest motiu, sofreix quan l’altre està angoixat: sol, malalt, sense llar, menyspreat, necessitat… La caritat és l’impuls del cor que ens fa sortir de nosaltres mateixos i suscita el vincle de la cooperació i de la comunió».

Sants del dia

27/02/2024Beata Francinaina de la Mare de Déu dels Dolors, sant Gabriel de la Dolorosa; santa Anna Line

Agenda – Pròxims esdeveniments

27 Feb
FESTA DE LA BEATA FRANCINAINA SENCELLES 2024
Parròquia de Sant Pere de Sencelles + Google Map
29 Feb
01 Mar
01 Mar
Festa de Jesús Natzarè
Església de Sant Ramon de Penyafort (Port de Sóller)
03 Mar
07 Mar
XERRADES QUARESMALS
Parròquia de Sant Agustí + Google Map
07 Mar
08 Mar

Campanyes