Sobrietat i humilitat, virtuts quaresmals

 

El temps que vivim demana l’atreviment de proposar una manera alternativa d’entendre la qualitat de vida. El plantejament ens el fa el papa Francesc com un dels signes d’identitat de l’espiritualitat cristiana. Diu que l’espiritualitat cristiana proposa un creixement amb sobrietat i una capacitat de gaudir amb poc. No hi ha dubte que esteim davant d’una alternativa a l’obsessió consumista i que la constant acumulació de possibilitats per a consumir distreu el cor i impedeix valorar cada cosa i cada moment. Per això, dirà també que la sobrietat, que es viu amb llibertat i consciència, és alliberadora.

 

A la sobrietat, element més que necessari per al nostre temps, s’hi ha d’afegir la humilitat. La seva desaparició podria acabar danyant la societat i l’ambient, fins anar en contra d’un mateix, per provenir d’un intent de dominar-ho sense cap límit. La humilitat és expressió de pau interior i d’una vida unificada que ha renunciat a la dispersió de sentiments i activitats. La humilitat és veritat, treu de la persona tota màscara i la fa resplendir pel que és, no per l’aparença o pel que té.  

 

L’itinerari quaresmal convida a fer l’experiència d’una conversió, d’un canvi del cor envers Déu, envers els altres i envers el medi natural que ens rodeja. De la mateixa manera, un canvi en els estils de vida orientats al bé comú ens obririen a noves formes de creativitat i valoració de les coses senzilles i petites –exemples de sobrietat i humilitat– que ens conduirien a vertaderes formes de relació humana, més humanitzadores.  

 

Mentre el buit està en el cor de la persona, –diu Francesc– més necessita objectes per a comprar, posseir i consumir. Per a superar-ho, si aconseguim vèncer l’individualisme, realment podrem desenvolupar un estil de vida alternatiu, aleshores també serà possible un canvi important en la societat. L’opció pel canvi sempre apareix quan som capaços de pensar amb tota humilitat si tot el que feim en la vida roda entorn d’un mateix o si els altres hi tenen cabuda. La sobrietat ens prepara per a la solidaritat i la humilitat ens hi empeny perquè sigui un fet. No perdem res, ho guanyem tot!

 

Sants del dia

17/07/2024Santes Justa i Rufina, sant Aleix, santa Hedwig.

Agenda – Pròxims esdeveniments

25 Jul
28 Jul
29 Jul
Radio Maria. Santo Rosario
Monasterio de la Visitación. Salesas + Google Map
03 Ago
Conferencia LA MIRADA SISTÉMICA, por Clara Ventura.
Xiringuito solidario Tabgha (PORTALS NOUS)
06 Sep
XVII Peregrinación al Santuario de Lourdes
Santuario de Lourdes (Francia)

Campanyes