Artesans de la pau o mercaders de la mort?

 

Fa un parell de setmanes, el papa Francesc ens convidava a fer un minut de pregària per la pau el dijous dia 7 a les 13:00 hores. Com molts ho han seguit a la nostra diòcesi i a altres indrets, els capellans i diaques de Mallorca ens trobàvem al Santuari de la Mare de Déu de Lluc celebrant l’Eucaristia en ocasió de la Jornada sacerdotal en la festa de Jesucrist Sacerdot per sempre. Va ser entre la proclamació de l’Evangeli i l’homilia que va escaure aquest minut que el Papa demanava, i el vàrem fer. Va ser un moment fort de pregària en silenci, unit el nostre presbiteri a tanta gent de bona voluntat que estima i vol la pau, una crida interior a ser artesans de la pau en qualsevol indret.

 

El fet, però, és que vivim en una societat “malalta”, que en determinades situacions ja precisa de cures pal·liatives perquè sembla que el seu mal ja no té remei. Ens sentim molt pobres davant l’onada de violència, insegurs i vulnerables en tots els sentits, a causa de la falta de respecte als drets humans i a la pressió ideològica i mediàtica que s’exerceix sobre les persones. Què fer per introduir un clima de pau en les relacions humanes i una voluntat de construir la pau en els qui dins la gestió pública tenen la responsabilitat de fer-la realitat? “Deman a Déu –així prega el papa Francesc– que creixi el nombre de polítics capaços d’entrar en un autèntic diàleg que s’orienti eficaçment a guarir les arrels profundes i no l’aparença dels mals del nostre món!” (EG 205).

 

I recentment ens deia: “És una absurda contradicció parlar de pau, negociar la pau, i al mateix temps promoure o permetre el comerç d’armes. Aquesta guerra d’allà, aquesta altra d’allí, és de veritat una guerra per problemes o és una guerra comercial per a vendre aquestes armes en el comerç il·legal i perquè s’enriquesquin els mercaders de la mort? Acabem amb aquesta situació! Demanem tots junts pels responsables de les nacions, perquè es comprometin amb decisió a posar fi al comerç de les armes que causa tantes víctimes innocents”.

Sants del dia

15/06/2024Sant Amós profeta, sant Bernat de Menthon, santa Germana.

Campanyes