Preguem i treballem per la cura de la Creació

 

 

Una vegada més el papa Francesc ens convida a pregar per la Cura de la Creació. La pregària, tanmateix, ens ha de portar a actuacions transformadores. Sensibles com som al tema ecològic no podem restringir el seu significat. És ecologia la llum, l’aigua, la terra, la vida vegetal i animal, els grans espais del planeta fins els seus últims llindars, però també la ciutat, el poble, els carrers, els llocs de convivència, el pis o l’apartament; i també el patrimoni cultural, artístic, històric de cadascú i de cada comunitat. 

Amb aquestes paraules, l’any 1990, els bisbes de les Illes Balears introduïen la Carta Pastoral «Ecologia i Turisme a les nostres Illes, pautes per una actuació cristiana». Era un moment d’essencial sensibilitat i, avui, el plantejament segueix vigent.  Les nostres Illes pateixen greus problemes ecològics –deien els bisbes– que són una amenaça per a l’equilibri natural i humà que tots desitjam i necessitam… Ho podem seguir afirmant? Les causes principals d’aquesta situació segueixen estant bàsicament en l’home quan és atret per un afany desmesurat de lucre immediat.

Ara, a l’any 2018, és el papa Francesc qui ens diu –referint-se a la Creació– que «aquesta germana clama pel dany que li provoquem a causa de l’ús irresponsable i de l’abús dels béns que Déu hi ha posat. La violència que hi ha en el cor humà, ferit pel pecat, també es manifesta en els símptomes de malaltia que advertim en el sòl, en l’aigua, en l’aire i en els éssers vivents. Per això, entre els pobres més abandonats i maltractats, hi ha la nostra oprimida i devastada terra, que «gemega i sofreix dolors de part» (Rm 8,22). Oblidam que nosaltres mateixos som terra (cf. Gn 2,7). El nostre propi cos està constituït pels elements del planeta, el seu aire és el que ens dóna l’alè i la seva aigua ens vivifica i restaura» (LS 2).

Abús i irresponsabilitat, dos termes que mostren allò que ens ha fet i ens fa mal, i que hem de revisar a fons i superar. Per tant, fem cas d’aquesta nova crida que el papa Francesc ens fa, ja que, cuidar la natura implicarà sempre estimar les persones.

 

 

Sants del dia

17/07/2024Santes Justa i Rufina, sant Aleix, santa Hedwig.

Agenda – Pròxims esdeveniments

25 Jul
28 Jul
29 Jul
Radio Maria. Santo Rosario
Monasterio de la Visitación. Salesas + Google Map
03 Aug
Conferencia LA MIRADA SISTÉMICA, por Clara Ventura.
Xiringuito solidario Tabgha (PORTALS NOUS)
06 Sep
XVII Peregrinación al Santuario de Lourdes
Santuario de Lourdes (Francia)

Campanyes