Coincidint amb Sant Martí, dia 11 de novembre, la Festa de la Llum tornà a la Seu per encisar tots els qui es van voler acostar al temple per gaudir d’aquest singular espectacle. Un efecte lumínic amb el qual la rosassa monumental que presideix l’altar major es projecta, amb tots els seus colors, sobre la part interna de la façana principal.

La rosassa que presideix l’altar major es reflectí amb tots els seus colors i detalls, dels 1.115 vidres que la componen, en aquesta pantalla de pedra. Es tracta d’un fenomen molt singular que és possible gràcies a la conjunció d’una sèrie de factors i que no és present a cap altra catedral d’Europa.

Aquests són els motius que produeixen aquest efecte de llum i colors:

  • La construcció del temple sobre la mesquita que s’erigia en el mateix entorn, la qual va determinar la seva planta basilical. La fàbrica es va iniciar a partir del segle XIII i es va concloure a la dècada de 1630.
  • La combinació entre les dimensions de la nau central i la ubicació de la rosassa major, amb un diàmetre de prop de 12 metres, fa que ambdues estructures estiguin perfectament alineades.
  • La construcció de la façana principal va tenir lloc en tres etapes cronològiques, entre els segles XVI-XVII i XIX, i presenta dos frontis diferents, tant a l’interior com a l’exterior. Aquest factor, decisiu, va marcar la ubicació actual de la rosassa vista des del mur interior.
  • La finalització del projecte d’instal·lació dels vitralls a tots els finestrals i òculs disponibles de la Seu, que va començar a finals del segle XIX. Cal comentar que la darrera fase dels vitralls coincideix amb les prescripcions litúrgiques del Concili Vaticà II. Les condicions d’entrada de llum romanen estables des del 2010, any en el qual es varen acabar les restauracions de la rosassa major.

 

Agenda – Pròxims esdeveniments

Campanyes