Avui divendres, dia 1 de desembre, ha tingut lloc al Convent de la Puríssima Concepció (Caputxines) un acte per a presentar les activitats que es realitzaran durant l’Advent i el Nadal d’enguany, quan es compleixen 800 anys del primer betlem ideat per Sant Francesc d’Assís al llogaret italià de Greccio. Han assistit el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull; el P. Provincial de la Tercera Orde  Regular, Manuel Romero TOR; el vicari episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens; la priora del Convent, Sor Maria Paulina TOR; el responsable de l’àrea per a la pastoral de l’anunci i la iniciació cristiana, Jaume Martorell; i Jaume Llabrés i Aina Pascual, comissaris de l’exposició que s’ha presentat.

L’acte s’ha iniciat per part del Bisbe qui ha donat a conèixer la seva Carta Pastoral d’Advent i Nadal 2023 que a partir d’avui es difondrà a tota la diòcesi. L’ha introduït reconeixent, en primer lloc, el missatge i creativitat sobre el Naixement de Jesús que les comunitats de frares franciscans i monges franciscanes “han sabut plasmar en el cor de la nostra cultura, el signe admirable de la tendresa d’un Déu que es fa home com nosaltres en una cultura marcada per l’acollida i la indiferència alhora, com ja va succeir en temps de Jesús”. “Després de 800 anys, -ha dit el Bisbe en relació amb els betlems- aquest fet emblemàtic continua viu entre nosaltres i ha creat tradició (…), que ens fa obrir els ulls i enardir el cor perquè entenguem que aquest és el missatge cristià també avui, i no el de la mentida, la crispació i la violència”. També ha expressat el seu desig: “Que bé, si deixant-lo néixer ara, en ple segle XXI, som capaços d’acollir-lo havent superat també tots els enfrontaments bèl·lics a la seva terra de Palestina, a la castigada Ucraïna, en la violència institucionalitzada a tants d’altres llocs i en les agressions entre nosaltres”.

I és que en la seva Carta Pastoral, el Bisbe explica com el betlem representa amb senzillesa “la bellesa de la nostra fe” i què podem aprendre contemplant-ho. El betlem, afirma, és un “gest eloqüent a favor de la pau” i recorda que l’Amor, perdó, unió, fe, veritat, esperança i llum són “els autèntics valors a través dels quals podem fer que ens arribi la pau tan desitjada i que s’oposen a l’odi, a l’ofensa, al dubte, a l’error, a la desesperació, a la tenebra”. També destaca en el seu texte que en el betlem, els pobres tenen un lloc privilegiat recordant que “el pessebre és des del seu origen franciscà una invitació a sentir, a tocar la pobresa que el Fill de Déu va elegir per a ell mateix en la seva encarnació”. I, diu “és implícitament una crida a seguir-lo en el camí de la humilitat, de la pobresa, del despullament, que des de gruta de Betlem condueix fins a la Creu. És una crida a trobar-lo i servir-lo amb misericòrdia en els germans i germanes més necessitats”.

A continuació, Mons. Sebastià Taltavull, planteja un itinerari pedagògic de pregària i de treball creatiu en el muntatge del betlem, i suggereix que les famílies facin, especialment amb els més petits, una “adequada catequesi” mentre el construeixen durant el temps d’Advent. “I, -conclou la Carta- pregant davant el «betlem», podem apropar-nos al Misteri d’Amor a la humanitat, l’admirable signe de la tendresa de Déu que pot transformar els nostres cors i donar-nos força per a viure amb senzillesa i humilitat, amb solidaritat i coherència, amb fidelitat i entusiasme, la nostra vida cristiana amb fraternitat i sinodalitat, fent camí junts i seguint Jesús. Contemplant-lo infant tot just nascut en el cor de la nostra humanitat, facem que el Betlem sigui sobretot un clam de PAU entre nosaltres i per a tot el món, i ens apropi a contemplar en el naixement de Jesús el misteri més gran de l’amor de Déu que vol que tothom arribi a participar de la seva plenitud ja ara i per sempre”.

Acte seguit, Jaume Martorell,  ha convidat a “redescobrir” el caràcter simbòlic del betlem, i com “aquesta tradició tan arrelada i a la qual estam molt acostumats, corre el perill de fer-nos pensar que ja no pot ensenyar-nos res, i l’anem desposseint el seu significat més profund”. En aquest sentit, ha opinat que el betlem, avui, “resulta contracultural, és un signe de cultura, però davant una societat que està regida per valors com l’èxit a qualsevol preu, s’aparença, l’utilitarisme, la competència entre uns i altres, el poder, el betlem ens parla d’una lògica que és molt diferent de tot això”. La imatge del bon Jesús, “on convergeix tota l’atenció del betlem”, ha dit “és la imatge més eloqüent de la tendresa, de la fragilitat, la senzillesa. I això és un missatge per tots, creients i no creients, canviar l’escala de valors per tornar a la senzillesa i la bondat que d’alguna manera salva el món”.

Per la seva part, el pare Manuel Romero, en nom de la família franciscana de Mallorca, ha explicat que estan desenvolupant una sèrie d’actuacions tant a escoles com a parròquies en torn del 8è centenari. La priora del Convent ha recordat que la iniciativa de Sant Francesc d’Assís, quan va idear el primer betlem, no va ser per mostrar una imatge “externa”, sinó per representar a Jesús que “pobre i humil, és viu entre nosaltres”. Sor Paulina ha transmès la seva voluntat que “les persones que contemplin els betlems puguin rememorar interiorment el gran esdeveniment de l’Encarnació i que el missatge del naixement del Salvador ressoni en l’interior de cada un”.

Exposició «El Betlem- La tradició barroca a la mallorquinitat (segles XVII-XX)

El projecte “Betlem de les Caputxines”, que durant més de 25 anys han comissariat Jaume Llabrés i Aina Pascual, enguany s’incorpora dins la iniciativa de Maiorica Sacra. A més de la tradicional obertura del betlem monumental i l’exposició de les escaparates de betlems elaborades per les monges, enguany s’hi realitza una exposició entorn de tres aniversaris: els 800 anys del Betlem de Greccio, que donarà el fil conductor a tot el contingut; i els 125 anys de la fundació de la fàbrica La Roqueta, així com el centenari de Can Mulet de Gènova. Les peces que s’hi mostraran, algunes d’elles de particulars que mai s’han vist, permetran fer un recorregut pel cicle nadalenc a través de pintures i escultures, alhora que es recordarà l’esdeveniment de la Nit de Nadal a Greccio l’any 1223. Les peces que es mostraran provenen del mateix convent, així com de parròquies i col·leccions particulars. La inauguració tendrà lloc dia 15 de desembre a les 19h.

Els comissaris de l’exposició han agraït a les monges franciscanes l’esforç fet per conservar aquest patrimoni de segles legat per les monges caputxines i han recordat la figura del pare Llompart i del bisbe Teodor Úbeda com impulsors de la posada en valor dels betlems mallorquins. També han insistit en el “tresor irrepetible i únic” que Mallorca té en qüestió de betlems històrics i artístics i com la iniciativa de l’exposició té per objectiu fer “pedagogia per explicar no sols el seu gran valor patrimonial sinó també el valor místic que tenen”.

Igualment, Mn. Francesc Vicens, ha presentat una breu guia de Betlems patrimonialment remarcables de l’església mallorquina. No és un recull sistemàtic ni exhaustiu, sinó que vol ésser la primera pedra d’un itinerari betlemístic pels nostres temples. Enguany l’itinerari estarà disponible a les nostres parròquies a través dels fulletons presentats. Al llarg de l’any, aquest itinerari s’anirà ampliant i posant a disposició de tothom a través de la pàgina web www.maioricasacra.org.

CARTA PASTORAL CATALÀ

FOLLETÓ CATALÀ

Campanyes