El 1r de maig de 2024 commemoram el Dia Internacional dels treballadors i les treballadores i la festa de sant Josep Obrer. En aquest dia, volem fitar la mirada en la necessitat de conrear la cura en el món laboral per a millorar la realitat de les persones.

A la nostra societat no és fàcil la conciliació de la vida personal i laboral, harmonitzar les necessitats personals i familiars amb el treball. Algunes feines comporten exigències de temps i dedicació que creen conflictes personals, familiars i socials. El temps que invertim a la feina suposa entre el 40-50% del nostre dia, només tenint en compte una jornada laboral de vuit hores diàries més el desplaçament que s’ha de fer per a arribar-hi. En moltes ocasions, aquest percentatge es pot veure incrementat perquè no es compleix amb la desconnexió digital, cosa que fa que s’interrompi el nostre descans, provocant estrès i preocupacions.

La carència d’una bona cura del treball té com a conseqüència l’estrès, l’ansietat i la depressió, problemes de cada vegada més comuns que afecten gran part de la població. La salut laboral no implica només evitar els accidents o les malalties que puguin afectar l’ésser humà en l’àmbit del treball, sinó també garantir el benestar de les persones en desenvolupar la seva professió. Per tant, inclou l’estabilitat psicològica i emocional de les persones treballadores.

Volem recordar les paraules del papa Francesc, en el missatge a la Cimera Mundial del Treball de l’OIT (2021): «Si el treball és una relació, aleshores ha d’incorporar la dimensió de la cura, perquè cap relació no pot sobreviure sense cura. Aquí no ens referim només al treball de cures: la pandèmia ens recorda la seva importància fonamental, que potser hem desatès. La cura va més enllà, ha de ser una dimensió de tota feina. Un treball que no cuida, que destrueix la creació, que posa en perill la supervivència de les generacions futures, no és respectuós amb la dignitat dels treballadors i no pot considerar-se decent. Al contrari, un treball que cuida, contribueix a la restauració de la plena dignitat humana, contribuirà a assegurar un futur sostenible a les generacions futures. I en aquesta dimensió de la cura entren, en primer lloc, els treballadors».

Des de la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) reclamam un compromís més gran a afavorir la cura de les persones treballadores, promovent polítiques que permetin una conciliació real. En aquest sentit, apostam decididament perquè el diàleg social avanci en la reducció del temps de feina. Reclamam també que la salut laboral sigui un dret fonamental per a totes les persones i que sigui prioritari en qualsevol entorn. Hi ha un gran nombre de treballadors i treballadores que pateixen condicions laborals precàries que posen en perill el seu benestar físic i mental. És hora d’alçar la veu i reivindicar que la salut de les persones no es vegi compromesa a canvi del benefici econòmic.

Campanyes